De meest bosrijke gebieden ter wereld

Nederland heeft in totaal een keer een oppervlakte van 3650 vierkante kilometer, en daarvan is ongeveer 10% bos. Daarmee komt Nederland bij verre niet in de lijst met landen die bosrijk zijn. België doet het al een stuk beter, door de Ardennen bestaat meer dan 20% van België uit bos of bosrijk gebied.

Maar wanneer je dit weer in perspectief gaat zetten, scoort ook België op de wereldlijst weer bijzonder laag. En hoewel er dagelijks nog altijd diverse voetbalvelden aan bos gekapt worden over de hele wereld, door de houtkap heeft de wereld nog ongeveer 38 miljoen vierkante kilometer aan bos. Ter vergelijking, daar past Nederland bijna 1000 keer in. Toch staat ontbossing als punt hoog op de agenda. Want een mens zonder longen kan niet ademen, maar een wereld zonder bos? Heeft geen longen. We hebben dus het bos nodig om te kunnen overleven. Want bomen en planten hebben het vermogen om CO2 om te zetten in zuurstof, en wij hebben die zuurstof hard nodig.

En laten we ook niet vergeten dat heel veel bossen nog amper ontdekt zijn, zeker de biodiversiteit is in veel gevallen nog onbekend. Wie weet bevat een van de bossen die nu gekapt wordt, wel een genezingsmiddel tegen bijvoorbeeld kanker. Er worden namelijk nog regelmatig nieuwe dieren en plantensoorten ontdekt.

Daarnaast vergeten veel mensen hoe vaak ze gaan wandelen in het bos, met de hond, met de familie of gewoon alleen. Binnen Nederland is het bijna onmogelijk om te verdwalen in de bossen. Maar in heel veel bossen op deze wereld kan je prima nog verdwalen. Al is dat op zichzelf zeker geen reden om het bos te kappen. Je vindt hieronder dadelijk een lijstje met de 10 landen die het meeste bos hebben. En hoewel Suriname hier niet tussen staat, moet er wel bij vermeld worden dat Suriname het meest bosrijke land is ter wereld, want 90% van het land bestaat uit Oerwoud.

De top 10 meest bosrijke landen

  1. Rusland met 7762602 km2
  2. Brazilië met 4776980 km2
  3. Canada met 3101340 km2
  4. Verenigde Staten met 3030890 km2
  5. China met 1821000 km2
  6. Democratische republiek Congo met 1819326 km2
  7. Australië met 1470832 km2
  8. Argentinië met 945336 km2
  9. Indonesië met 884950 km2
  10. India met 778424 km2

Sommige van deze landen zijn niet meteen verrassend te noemen, al is wellicht Australië nog wel een verrassing omdat veel mensen Australië refereren aan een bijzonder heet klimaat met veel woestenij. Dat Brazilië zo hoog staat is ook niet heel vreemd te noemen, toch is dit land veel bosrijker geweest, want de kap in Brazilië is iets wat veel voorkomt. Een ding kan wel meteen gezegd worden, de landen die hier in de top 10 staan zijn allemaal landen met een groot oppervlak, en daarnaast ook veel bos – de hoop is dat ze dit bos zullen behouden in de toekomst, of andere opties gaan bedenken om het hout te kunnen kappen, maar de natuur daarnaast te herstellen.